v3

|- ¬¬A→A

Důkaz

Pro důkaz použiju tvrzení v2 ve tvaru

|- ¬¬A→(¬A→¬¬¬A)

Podle věty o dedukci

¬¬A |- ¬A→¬¬¬A

Dále s pomocí instance A3 (¬A→¬¬¬A)→(¬¬A→A) a modus ponens

   ¬A->¬¬¬A     (¬A->¬¬¬A)->(¬¬A->A)
  -----------------------------------
               ¬¬A->A

¬¬A |- ¬¬A→A

Opět použiju větu o dedukci

¬¬A |- A

a znova, tentokrát opačným směrem

|- ¬¬A → A

QED

 
nna-_a.txt · Last modified: 2006/04/26 22:32 by 85.160.5.202
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki